Dakbloemweides in Maastricht om de stad te vergroeien

De gemeente Maastricht legt ruim 1900 m2 dakbloemweides aan. Dit is een initiatief van Dakbloemenweide in samenwerking met CNME en Gemeente Maastricht. Zo realiseren zij een buurtcollectief om meer groen en biodiversiteit toe te voegen aan de bebouwde omgeving. 

Bewoners kregen per huishouden €450 subsidie en de aanleg is volledig verzorgd door Dakbloemenweide. Op basis van de ervaring uit eerdere buurtcollectieven (o.a. in Den Haag, Zwolle, Utrecht en Velsen) kon Dakbloemenweide waardevol advies geven in de voorbereiding. De organisatie heeft gemeente Maastricht en het CNME volledig ondersteund om gezamenlijk een succesvolle campagne te lanceren. De campagne was effectief ingericht; alle informatie op 1 pagina en aanmelden kostte voor bewoners slechts 1 minuut. Het resultaat; binnen 2 weken na de lancering al voor ruim 2.500 vierkante meter aan aanmeldingen. Na de inspecties bleef er 1.900 m2 over voor realisatie verspreid door de hele stad. Zowel koopwoningen als (sociale) huurwoningen waren onderdeel van het collectief, waarbij platte daken van schuren, uitbouwen maar ook gehele daken zijn vergroend in het prachtige Maastricht. Alle 160 daken zijn binnen 2 weken aangelegd (begin november 2023) door Dakbloemenweide. 

Het succes van het project hebben we geprobeerd samen te vatten in een korte en pakkende projectvideo, ook ter inspiraties voor andere gemeentes die aan de slag willen met het biodivers vergroenen van (particuliere) daken. Meer informatie vraagt u op via info@dakbloemenweide.nl. Samen maken wij uw gemeente klimaatbestendiger.