Actielijnen

Waar richten we ons op

Actielijn

E Communicatie

Draagvlak voor herstel van biodiversiteit is een belangrijke voorwaarde om de doelen voor All4Biodiversity te realiseren. Communicatie speelt daarom een centrale rol in het programma. Via een publiekscampagne informeren we het brede publiek over de noodzaak tot biodiversiteitsherstel en wat ze hier zelf aan kunnen bijdragen.

Voor expertgroepen zoals boeren, gemeenten, provincies, onderzoekers, bedrijven en terreinbeherende organisaties richten we ons op het creëren van gedeelde waarden bij deze doelgroepen en het delen van kennis en inzichten. Via onder meer de toolbox en veldbezoeken zorgen we dat andere gebieden de aanpak kunnen kopiëren of opschalen. Via workshops, seminars en artikelen in vakbladen delen we ook kennis met andere (LIFE IP) projecten.

Neem voor meer informatie contact op met actiehouder Carla Kivits via carla@samenvoorbiodiversiteit.nl.

Actielijn actueel

44 items

Op bezoek bij…. Pilot Veluwezoom IJssel

We delen graag meer over de pilots, want hoe staat het nu met de natuur daar? Welke onderzoeken worden er uitgevoerd en wat vinden we aan biodiversiteit in het gebied? Deze keer nemen we je mee naar pilot Veluwezoom IJssel!
Lees meer >

Hoog bezoek vanuit de EU aan pilot Donkse Laagten in Brandwijk

Er was hoog bezoek in de Alblasserwaard op vrijdag 10 maart. Een delegatie van het EU LIFE-programma uit Brussel kwam de voortgang van pilot Donkse Laagten bekijken. Doel van dit project is om te onderzoeken hoe boeren kunnen bijdragen aan meer natuur in het landelijk gebied.
Lees meer >

BoerenNatuurdag – Voortzetten, verbinden en versterken

Dit jaar is de BoerenNatuurdag online op dinsdag 14 maart en op locatie in Nijkerk op vrijdag 17 maart. De BoerenNatuurdag(en) is een dag om te leren, kennis te delen en inspiratievolle nieuwe inzichten te krijgen. Het is opgezet voor de collectieven, maar iedereen die in zijn werkveld werkt aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer en aanverwante onderwerpen, is meer dan welkom.
Lees meer >

Factsheets met praktische handvaten voor natuurinclusieve landbouw gepubliceerd

Projectpartner BoerenNatuur heeft in het kader van het programma LIFE IP All4Biodiversity drie nieuwe factsheets gepubliceerd voor de kennisdossiers Bodem, Weidevogels en Monitoring. Eerder werden al acht factsheets over andere kennisdossiers gepubliceerd.
Lees meer >

Toolbox voor biodiversiteit: thema verdienmodellen aangevuld

Op tal van plekken in Nederland wordt gewerkt aan biodiversiteitsherstel. De kennis die hieruit voortvloeit of hiervoor nodig is, is echter vaak erg versnipperd. In de Toolbox voor Biodiversiteit wordt deze kennis uit heel Nederland samengebracht en onderverdeeld in vier thema’s: verdienmodellen, gebiedsgerichte samenwerking, monitoring en biodiversiteit in de praktijk vergroten.
Lees meer >

Kijk het webinar over de KANO Quickscan terug

De KansenAnalyse voor NatuurOntwikkeling (KANO) is een quickscan die de kansen voor natuurgebieden in beeld brengt, en inventariseert welke acties bijdragen aan de verbetering van de algehele natuurkwaliteit. De tool maakt het mogelijk om betrokken partijen, zoals beheerders, overheden en agrariërs, een stem te geven.
Lees meer >

Op bezoek bij… pilot Brummen!

We delen graag meer over onze pilots, want hoe staat het nu met de natuur? Welke onderzoeken worden er uitgevoerd en wat vinden we aan biodiversiteit in het gebied? Deze keer nemen we je mee naar pilot Brummen in Gelderland!
Lees meer >

René verving koeien door notenbomen: ‘’We planten nu bomen waar onze kinderen profijt van hebben”

Op tal van plekken in Nederland wordt gewerkt aan biodiversiteitsherstel. De kennis die uit deze projecten voortkomt of juist hiervoor nodig is, is echter vaak erg versnipperd of moeilijk vindbaar.
Lees meer >

Terugblik op stakeholderbijeenkomst ‘NPLG & All4Biodiversity’

Op 8 december vond de bijeenkomst ‘Nationaal Programma Landelijk Gebied & LIFE IP All4biodiversity’ plaats in Landgoed Huize Bergen in Vugt. Na 2 jaar kwamen de bijna 100 betrokken stakeholders weer fysiek bij elkaar. Aanwezig waren betrokkenen overheden, natuurorganisaties, boerenorganisaties, kennisinstellingen, provincies en bedrijfsleven.
Lees meer >

Webinar KANO Quickscan op 31 januari 2023

De KansenAnalyse voor NatuurOntwikkeling (KANO) is een quickscan die de kansen voor natuurgebieden in beeld brengt, en inventariseert welke acties bijdragen aan de verbetering van de algehele natuurkwaliteit. De tool maakt het mogelijk om betrokken partijen, zoals beheerders, provincie, gemeenten, agrariërs, waterschappen, natuurexperts en anderen een stem te geven, en om samen inzichtelijk te krijgen waar de prioriteiten voor herstel van natuur en biodiversiteit liggen. 
Lees meer >

Deelnemers Brabantse Biodiversiteitsmonitor Veehouderij ontvangen eerste beloning

In 2021 is de eerste groep melkveehouders gestart met de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Veehouderij (BBM). In oktober 2022 hebben deze deelnemers hun eerste beloning ontvangen. Met een toename van gemiddeld 144 punten ten opzichte van de nulmeting is er duidelijk een stijgende lijn in natuurinclusieve maatregelen te zien.
Lees meer >

Gebiedsgerichte samenwerking voor biodiversiteit

Naast de pilots die zich richten op het behoud van biodiversiteit in het gebied is LIFE IP All4biodiversity ook actief op verschillende actielijnen. Eén van die actielijnen is Governance (A2). Want biodiversiteit is het meest gebaat bij samenwerking tussen alle grondgebruikers in een gebied die hun werkzaamheden op elkaar afstemmen.
Lees meer >