Actielijnen

Waar richten we ons op

Actielijn

C4.1 Kennis, innovatie en onderwijs

Een belangrijke succesfactor voor het project LIFE IP All4Biodiversity is het adresseren van kennislacunes en wat ervoor nodig is om deze in te vullen. Vandaar dat actielijn C.4.1 ingaat op kennis, innovatie en educatie uitgewerkt in een twaalftal kenniscirkels.

Deze kenniscirkels zijn het middel om de rol te duiden die de landbouw en de agrarische collectieven kunnen spelen in het dichterbij brengen van de Natura 2000-biodiversiteitsdoelen. Naar schatting ligt 80.000 tot 90.000 hectare landbouw grond binnen begrensd Natura-2000 gebied en tezamen met de omliggende gebieden gaat het om enkele honderdduizenden hectares.

Centraal staat het trainen van trainers. Met de bijeenkomsten die georganiseerd gaan worden in het kader van het LIFE IP project willen we naast pasklare kennisproducten ook zorgen voor een hele nieuwe groep aan getrainde experts in wording. Het op te zetten programma zal aansluiten bij waar partijen als BoerenNatuur, agrarische collectieven, kennisnetwerk OBN, onderwijsinstellingen, boerenclubs, terreinbeherende organisaties en vele anderen al langer mee bezig zijn. In de twaalf kenniscirkels met onderwerpen variërend van duurzaam waterbeheer tot monitoring tot organisatiemanagement is er de komende jaren alle ruimte voor actuele kennisvragen beantwoording en deze beschikbaar maken voor de doelgroep.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met actiehouder Carleen Weebers via cweebers@boerennatuur.nl.

 

De getoonde foto's zijn eigendom van BoerenNatuur

Actielijn actueel

32 items

Op bezoek bij…. Pilot Veluwezoom IJssel

We delen graag meer over de pilots, want hoe staat het nu met de natuur daar? Welke onderzoeken worden er uitgevoerd en wat vinden we aan biodiversiteit in het gebied? Deze keer nemen we je mee naar pilot Veluwezoom IJssel!
Lees meer >

Hoog bezoek vanuit de EU aan pilot Donkse Laagten in Brandwijk

Er was hoog bezoek in de Alblasserwaard op vrijdag 10 maart. Een delegatie van het EU LIFE-programma uit Brussel kwam de voortgang van pilot Donkse Laagten bekijken. Doel van dit project is om te onderzoeken hoe boeren kunnen bijdragen aan meer natuur in het landelijk gebied.
Lees meer >

BoerenNatuurdag – Voortzetten, verbinden en versterken

Dit jaar is de BoerenNatuurdag online op dinsdag 14 maart en op locatie in Nijkerk op vrijdag 17 maart. De BoerenNatuurdag(en) is een dag om te leren, kennis te delen en inspiratievolle nieuwe inzichten te krijgen. Het is opgezet voor de collectieven, maar iedereen die in zijn werkveld werkt aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer en aanverwante onderwerpen, is meer dan welkom.
Lees meer >

Factsheets met praktische handvaten voor natuurinclusieve landbouw gepubliceerd

Projectpartner BoerenNatuur heeft in het kader van het programma LIFE IP All4Biodiversity drie nieuwe factsheets gepubliceerd voor de kennisdossiers Bodem, Weidevogels en Monitoring. Eerder werden al acht factsheets over andere kennisdossiers gepubliceerd.
Lees meer >

Toolbox voor biodiversiteit: thema verdienmodellen aangevuld

Op tal van plekken in Nederland wordt gewerkt aan biodiversiteitsherstel. De kennis die hieruit voortvloeit of hiervoor nodig is, is echter vaak erg versnipperd. In de Toolbox voor Biodiversiteit wordt deze kennis uit heel Nederland samengebracht en onderverdeeld in vier thema’s: verdienmodellen, gebiedsgerichte samenwerking, monitoring en biodiversiteit in de praktijk vergroten.
Lees meer >

Op bezoek bij… pilot Brummen!

We delen graag meer over onze pilots, want hoe staat het nu met de natuur? Welke onderzoeken worden er uitgevoerd en wat vinden we aan biodiversiteit in het gebied? Deze keer nemen we je mee naar pilot Brummen in Gelderland!
Lees meer >

René verving koeien door notenbomen: ‘’We planten nu bomen waar onze kinderen profijt van hebben”

Op tal van plekken in Nederland wordt gewerkt aan biodiversiteitsherstel. De kennis die uit deze projecten voortkomt of juist hiervoor nodig is, is echter vaak erg versnipperd of moeilijk vindbaar.
Lees meer >

Terugblik op stakeholderbijeenkomst ‘NPLG & All4Biodiversity’

Op 8 december vond de bijeenkomst ‘Nationaal Programma Landelijk Gebied & LIFE IP All4biodiversity’ plaats in Landgoed Huize Bergen in Vugt. Na 2 jaar kwamen de bijna 100 betrokken stakeholders weer fysiek bij elkaar. Aanwezig waren betrokkenen overheden, natuurorganisaties, boerenorganisaties, kennisinstellingen, provincies en bedrijfsleven.
Lees meer >

Gebiedsgerichte samenwerking voor biodiversiteit

Naast de pilots die zich richten op het behoud van biodiversiteit in het gebied is LIFE IP All4biodiversity ook actief op verschillende actielijnen. Eén van die actielijnen is Governance (A2). Want biodiversiteit is het meest gebaat bij samenwerking tussen alle grondgebruikers in een gebied die hun werkzaamheden op elkaar afstemmen.
Lees meer >

Op bezoek bij pilot De Donkse Laagten

All4Biodiversity is een zesjarig programma met als doel om de kwaliteit van natuurgebieden in Nederland te verhogen. Dit doen we door middel van onderzoek en pilots. Deze keer nemen we je mee naar pilot De Donkse Laagten in Zuid-Holland!
Lees meer >

Bijeenkomst: Nationaal Programma Landelijk Gebied & LIFE IP All4Biodiversity

Nederland kent veel mooie natuurgebieden, met bijzondere planten, dieren en landschappen. Door verdroging, versnippering of te veel stikstof staat de natuur onder druk. Vaak komt dit door activiteiten in de directe omgeving. All4Biodiversity wil daar iets aan doen.
Lees meer >

Lancering Aanvalsplan Landschap

Vorige week is het Aanvalsplan Landschap gelanceerd namens het Deltaplan Samen voor Biodiversiteitsherstel. In het Aanvalsplan wordt ingezet op 10% gebiedseigen landschapselementen.
Lees meer >