Actielijnen

Waar richten we ons op

Actielijn

A2 Governance

Door stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel is een leidraad voor gebiedsgerichte samenwerking ontwikkeld. Ook wordt momenteel onderzoek gedaan naar welke vormen van gebiedssamenwerking succesvol zijn, en welke succesfactoren hier ge​​​​​​ïdentificeerd kunnen worden.  

Biodiversiteit is het meest gebaat bij samenwerking tussen alle grondgebruikers in een gebied en bij het op elkaar afstemmen van hun praktijken. Door te focussen op samenhang binnen een gebied, wordt versnippering van de inspanningen voorkomen. Versterkte samenwerking in een gebied tussen verschillende grondgebruikers, overheden, boerenorganisaties, maatschappelijke organisaties en marktpartijen is een belangrijke voorwaarde voor succes.

Voor elk pilotgebied is daarom een bestuursstructuur (governance) ingericht, passend bij de lokale situatie. Doel is een gecoördineerd beheer van een natuurgebied en het omliggende landgebruik om zo de Natura 2000-doelstellingen te realiseren.

Neem voor meer informatie contact op met actiehouder Margo Meijerink via margo@samenvoorbiodiversiteit.nl.

Actielijn actueel

42 items

‘Samen voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds steunt zes projecten voor biodiversiteitsherstel

Vandaag, woensdag 21 augustus, hebben zes vernieuwende projecten voor structureel biodiversiteitsherstel in Nederland een financiële bijdrage gekregen uit het ‘Samen voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds van de Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. In de projecten werken burgers en andere grondgebruikers samen om de biodiversiteit gebiedsgericht te versterken.
Lees meer >

Impuls groenblauwe dooradering: stuur je project in!

Met het Aanvalsplan Landschap heeft Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel een belangrijke rol vervuld om de ambitie van 10% groenblauwe dooradering (GBDA) in het landelijk gebied op de beleidsagenda te zetten. Dit is een belangrijke mijlpaal, en nu willen we deze ambitie in de praktijk realiseren. We willen gezamenlijk hier een impuls aan geven en zijn daarom opzoek naar projectvoorstellen. Ben jij betrokken bij een project rondom groenblauwe dooradering? Lees gauw verder! 
Lees meer >

Werkgroep Gebiedsgerichte Samenwerking Deltaplan op werkbezoek in de Bollenstreek

Maandag 8 juli bracht de werkgroep Gebiedsgerichte Samenwerking van het Deltaplan een werkbezoek aan Living Lab B7 in de Bollenstreek. Een waardevolle middag met interessante sprekers.
Lees meer >

SAVE THE DATE: Webinar - Collaboration with farmers, November 14th

Op 14 november organiseert LIFE IP All4Biodiversity het webinar 'Samenwerking met boeren - duurzame landbouwpraktijken met natuurbehoud'. Deze sessie is bedoeld voor Europese LIFE IP-partners en andere geïnteresseerde belanghebbenden, met een sterke focus op 'van elkaar leren'.
Lees meer >

Stakeholderbijeenkomst: Gebiedsgericht Samenwerken

Op vrijdag 5 april kwamen zo’n honderd belanghebbenden en experts bijeen op het provinciehuis Friesland in Leeuwarden om te delen en leren tijdens het evenement ‘Gebiedsgericht samenwerken’, georganiseerd door LifeIP All4Biodiversity en Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. De dag bestond uit inspirerende verhalen, een paneldiscussie, een excursie en praktische workshops.
Lees meer >

Aldeboarn-De Deelen: op excursie!

Vrijdag 5 april: het evenement ‘Gebiedsgericht Samenwerken’ in het Provinciehuis Friesland. 's Middags was er een excursie per bus in het gebied Aldeboarn-De Deelen.
Lees meer >

De Brabantse Biodiversiteitsmonitor: Workshop door Brabants Bodem

Na een leerzaam ochtendprogramma van de bijeenkomst 'Gebiedsgericht Samenwerken', konden de aanwezigen ‘s middags verschillende workshops of een excursie bijwonen. ‘Brabants Bodem’ gaf invulling aan één van de workshops. 
Lees meer >

Gebiedsgericht Werken: lesson's learned

Tijdens de workshop ‘Gebiedsgericht Werken’ schetsen Florette Reinman, Anne Meijer en Guido Steinbuch een beeld van de projecten en hoe zij daarin gebiedsgericht werken aanpakken. Al snel wordt duidelijk dat de verschillende gebieden ieder hun eigen uitdagingen kennen. 
Lees meer >

Rotterdam de boer op! verbindt stad en land

Het belang van natuurinclusieve landbouw en korte ketens werd door de programmamanager Marius Brants in de schijnwerpers gezet tijdens de workshop over ‘Rotterdam de boer op!’.
Lees meer >

Eindrapportage werkgroep Overgangsgebieden Natura2000: Keimpe Wieringa vertelt

In de werkgroep Gebiedsgerichte Samenwerking van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel gaf Keimpe Wieringa, senior adviseur bij Wing, een toelichting op het eindrapport van de werkgroep 'Overgangsgebieden Natura2000', welke eind 2021 van start ging. Wing werd gevraagd om de werkgroep te faciliteren. Eind 2023 bracht de werkgroep een eindrapportage over toekomstperspectief voor overgangsgebieden uit. Katja Zweerus (Stichting Deltaplan) ging hierover in gesprek met Keimpe Wieringa (Wing).
Lees meer >

Life IP bijeenkomst 5 april over Gebiedsgericht samenwerken

Op 5 april organiseert Stichting Deltaplan Biodiversteitsherstel i.s.m. LIFE IP All4Biodiversity een inspiratiedag over gebiedsgericht samenwerken. We zijn te gast bij de Provincie Fryslân in Leeuwarden. Ruim aandacht wordt besteed aan de Friese aanpak rondom gebiedsgericht samenwerken (o.a. de uitrol van het Friese Programma Landelijk Gebied, toelichting op verschillende vormen van gebiedsgericht samenwerken en de toepassing van KPI’s). Ook komen op deze dag uiteenlopende praktijkvoorbeelden van gebiedsgericht samenwerken in andere provincies aan bod in verschillende workshops.
Lees meer >

Dakbloemweides in Maastricht om de stad te vergroeien

De gemeente Maastricht legt ruim 1900 m2 dakbloemweides aan. Dit is een initiatief van Dakbloemenweide in samenwerking met CNME en Gemeente Maastricht. Zo realiseren zij een buurtcollectief om meer groen en biodiversiteit toe te voegen aan de bebouwde omgeving.
Lees meer >